vrijdag 27 februari 2015

Voorbeschouwingen wedstrijden zondag 1 maart 2015


Deze keer alleen een eigen voorbeschouwing van de wedstrijd VELO tegen Poortugaal. De overige gegevens zijn "gepikt" van de sites van Westlandia, Schipluiden en Den Hoorn.
Net als in het zaterdagvoetbal is dit de start van de 3e periode. Géén van de teams heeft nog de zekerheid dat er aan het einde van de competitie een kampioensfeestje of een toetje (nacompetitie) in het verschiet ligt.




Programma Westlande clubs Voorbeschouwingen van de clubsites




Westlandia (5e 17- 29) Chabab (2e 15- 33) In Amsterdam verloor Westlandia met 1-0
Henk Schaafsma is op De Hoge Bomen voor WOS-radio
Van de site van Westlandia:
Zondag 1 krijgt aanstaande zondag de nummer 2, en virtueel koploper, FC Chabab op bezoek. De degradant uit de Topklasse moet alleen De Dijk met één puntje meer voor zich dulden op de ranglijst en hebben zelf nog twee wedstrijden te goed.

Voor Westlandia is het weer een wedstrijd die cruciaal mag heten voor het verdere verloop van de competitie. Een nieuwe nederlaag, na het zure verlies van afgelopen zondag tegen Magreb'90, werpt de groenwitten verder terug in de ranglijst. Er is dus veel aan gelegen om een goede start te maken in de 3e periode en zodoende uitzicht te houden op tenminste een vervolg in de nacompetitie.

Speciale aandacht ook voor Zondag 2, dat de laatste vier wedstrijden liefst 35 (!) keer doel trof. De reserves, titelverdediger in de reserve hoofdklasse en regerend landskampioen, zijn tweede achter HBS en hebben dus nog alle kansen op een prijs. Nieuwerkerk, dat na het winnen van de eerste periode het spoor bijster is geraakt, is de tegenstander.

Op zaterdag is er een uitbeurt voor Zaterdag 1 bij Be Fair in Waddinxveen. Op onze eigen velden vallen onder andere de A1 tegen Baronie A1 en de B1 tegen AFC B2 te bewonderen. Click hier voor het volledige programma en zie waar uw favoriete teams spelen..




VELO (8e 17- 19) Poortugaal (6e 16- 34) VELO staat op de veilige 8e plaats, maar door een aantal afgelastingen is de stand vertekend. Qua verliespunten staat de ploeg van Cees Tempelaar pas 4 punten los van de onderste plaatsen
De 3e periode kan nog glans aan het seizoen van VELO geven, want voor de overige prijzen is men uitgeschakeld.
Overigens is het opvallend dat koploper RKAVV zowel de 1e als de 2e periode in de 1e klasse op doelsaldo heeft verloren
De Wateringers verloren in oktober met 2014 van Poortugaal.
Verslaggever van de WOS aan de Noordweg is Martijn Molenaar 




Den Hoorn (12e 17- 17) Schipluiden (9e 17- 19) In oktober eindigde deze "interland" in 1-1
Johan Voskamp is de gelukkige verslaggever die namens WOS-radio naar deze kraker mag. Stefan v.d. Eijk is aanwezig voor WOS TV

Van de voorzitter van Den Hoorn
ondag 1 maart spelen we (voorlopig?) de allerlaatste derby der lage landen: Den Hoorn – Schipluiden. De Belgen steken nog één keer in competitieverband de grens over naar Holland. De geschiedenis lijkt zich weer te herhalen.

Tijdens de Belgische revolutie in 1830 dacht een groep opstandelingen in de zuidelijke provincies der Nederlanden dat het beter was een eigen koers te varen. Nu –bijna 2 eeuwen later- klinken er steeds vaker stemmen om meer samen te doen.

Ook deze keer gaan onze zuiderburen een andere koers varen en hun geluk in een andere competitie beproeven. Wellicht dat we over enige tijd weer tezamen komen. Dat is het mooie van toekomst, we weten het niet, maar er is altijd hoop. Als goede buren kunnen we niet met, maar zeker niet zonder elkaar.

Dus met gepaste melancholie kijken we uit naar de voorlopig laatste wedstrijd der wedstrijden. En die gaat wel ergens om. Beide ploegen hebben er tot op heden een beetje een potje van gemaakt door heel veel punten te morsen. Zowel winnen als verliezen doen wij overtuigend, dus daar hebben we in ieder geval al een voorsprong. Er is echter weinig aan de hand. De nieuwe competitie (3e periode) begint met deze wedstrijd. Vol vertrouwen denk ik dat beide ploegen hard zullen moeten werken, maar uiteindelijk, ongeacht de uitslag van deze wedstrijd, nog verrassend voor de dag zullen komen.

Alle supporters vraag ik er een bijzonder mooie, gezellige dag van te maken met gezond competitiegevoel. Voor de spelers en voor zichzelf. Het zal hopelijk nog lang een mooi feest zijn op ons complex.

Van de site van Schipluiden
De leden van VV Schipluiden en SV Den Hoorn tellen al een tijdje af naar de dag der dagen: zondag 1 maart. Dan staat namelijk de laatste Derby van Midden Delfland op het programma.
Illustere voorgangers
De laatste ‘Holland-België’ is op voorhand al een klassieker omdat het (voorlopig?) de laatste editie is. Beide teams zullen nog één keer alles uit de kast halen om deze historische derby te winnen. De helden van zondag voegen zich bij hun illustere voorgangers.
Wat te denken van Peet Groenewegen? De twee meter lange pinchhitter uit het Westland transformeerde in één klap tot eeuwige cultheld door in het seizoen 1998/99 met zijn eerste balcontact te scoren tegen de ‘Bokken’. Mede door zijn doelpunt wist Schipluiden deze legendarische wedstrijd in de stromende regen te winnen (het werd uiteindelijk 2-3).
Iconen
Wat door de jaren heen opvalt is dat Schipluiden weinig last heeft van vrees voor ‘de Burcht van de Bokken’. Sterker nog; de fraaiste derbies vonden plaats op ‘vijandelijk’ terrein. Welke ‘Belg’ herinnert zich niet de 4-1 overwinning in 2005; de laatste burenstrijd op het oude complex van Den Hoorn. Oer-Schipluidenaren Christiaan van der Stap, Bart Boks, , Mike de Blij en Peter van Oyen (voor eeuwig iconen van de Zondagtak van de VV) tekenen voor de doelpunten terwijl doelman Sven Bekkers na afloop op de schouders gaat vanwege een glansrol met onder meer een gestopte strafschop. De selectie van Schipluiden loopt na afloop minutenlang een polonaise langs het hoofdveld dat jarenlang het toneel vormde van legendarische derbies.
Ongeloof
Maar ook de afleveringen op het nieuwe Hoornse complex leverden enkele mooie notities in de jaarboeken op. Opmerkelijk genoeg eindigde de derby die er bovenuit steekt in een 0-0 gelijkspel. Toch had de ‘Superclasico’ op die mooie lentedag in 2012 alles wat een voetbalwedstrijd zo mooi maakt. Vele geelblauwe harten gaan sneller kloppen wanneer men aan deze wedstrijd wordt herinnerd. Alfred Hitchcock had het scenario niet kunnen schrijven, Theo ‘Video’ van der Kraay legde het schouwspel gelukkig vast… Beide teams waren in de race voor het kampioenschap in de Derde Klasse; Den Hoorn moest winnen terwijl Schipluiden genoegen kon nemen met een gelijkspel. Vanaf het eerste fluitsginaal ontvouwde zich een waar spektakel waarbij het Vlaggenschip de bovenliggende partij was. Ongeloof maakte zich meester van het collectieve, Schipluidense bewustzijn toen een geldig doelpunt van Jeffrey van der Sloot in de tweede helft werd afgekeurd. Dat ongeloof nam monsterlijke vormen aan toen de normaal zo betrouwbare aanvoerder Peter van Oyen vlak voor tijd in zijn eigen strafschopgebied onbedreigd de bal met de hand beroerde. De emoties gierden door beide kampen; uiteindelijk bleek dat alleen de Schipluidense goalie Thomas Attema zijn zenuwen onder controle had. Hij stopte de strafschop van Michiel Draaisma en steeg met stip in de heldengalerij van dé Derby. Een week daarna wist Schipluiden het kampioenschap op eigen veld veilig te stellen.
Scheiding
Daardoor promoveerde de geelblauwe brigade naar de Tweede Klasse C alwaar het zich al drie seizoenen kranig weert. Het was even wachten op onze aartsrivalen maar vorig seizoen wisten ook zij de Derde Klasse te ontstijgen. Helaas voor de voetballiefhebbers in Midden Delfland komt het na één seizoen noodgedwongen tot een ‘scheiding’. Schipluiden richt zich volgend seizoen op zaterdagvoetbal. Dit zorgt voor melancholische gevoelens bij beide kampen: want hoe groot de rivaliteit op het veld vaak ook was daarbuiten konden spelers en supporters het goed met elkaar vinden. Incidenten daargelaten beperkten de vijandelijkheden zich tot tussen de krijtlijnen. De gezonde rivaliteit leverde vele ludieke acties op. Zo werden er tijdens de vorige editie nog roodwitte konijnen losgelaten op het veld van de VV. Een fraaie knipoog naar de konijnenplaag die ons territorium maandenlang teisterde. Het was een kwinkslag die aansloot in een reeks met geverfde doelpalen, losgeschroefde tribunebanken die op het veld werden teruggevonden in de vorm van de ‘afzender’, vermiste middenstippen, talloze rookbommen en oneindig Bengaals vuur. Door dit soort acties onderscheidde de derby zich in de regio maar het vriendelijke karakter van de derde helft die beide penningmeesters immer een brede glimlach bezorgde gaf deze derby haar unieke karakter. Het was een strijd tussen rivalen maar tevens tussen goede buren die elkaar alle succes gunnen gedurende het seizoen met uitzondering van twee heerlijke voetbalzondagen!
Laten we hopen dat beide supportersgroeperingen (met de hulp van de spelers) er nog eenmaal een legendarische ‘Holland-België’ van maken. Zondag moet in het teken staan van alles wat de derby de voetballiefhebbers in Schipluiden en Den Hoorn in de loop der jaren heeft gebracht! En wie weet komt er dan ooit nog een vervolg op de Klassieker van Midden Delfland…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten