vrijdag 4 december 2020

Vervolg (top) amateurcompetities


Vervolg amateurcompetities

De KNVB heeft na raadpleging van betrokken partijen besloten om de huidige competities in de 2e, 3e divisies en de hoofdklassen te schrappen.
Na de winterstop worden de poules gehalveerd en streeft men naar het spelen van een hele competitie. en mogelijk nog p/d wedstrijden in juni/

Voor de regioclubs betekent dat de volgende indeling
  • 2e divisie Excelsior M. met: ASWH, Katwijk, Kozakken Boys, Noordwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Scheveningen en Jong Sparta.
  • 3e divisie Westlandia  met: ADO’20, DEM, Hercules, Hollandia, Hoogland, JOS/Watergraafsmeer, OFC en Quick
  • Hoofdklasse FC 's-Gravenzande met: Capelle, sc Feyenoord, Rijsoord, Smitshoek, Spijkenisse, Poortugaal en  Zwaluwen Vl,,
Wat er met de overige competities gaat gebeuren, is nog onduidelijk
Dit waren de scenario's waar de clubs eind november uit konden kiezen:
De clubs uit de 2e en 3e divisie en de hoofdklassen hebben van de bond 2 scenario's ontvangen voor het vervolg van de competitie. Er zijn 24 tot 27 speeldagen beschikbaar.
  1. Uitspelen maar dan zonder nacompetitie
  2. Nieuwe 1/2competitie en mogelijk met nacompetitie
  3. Nieuwe competitie met halve poules (uit- en thuiswedstrijden) en mogelijk met nacompetitie. Combineren van zaterdag- en zondagpoules mogelijk, zodat in regio's gespeeld kan worden

RED: het scenario dat ook mogelijk was, maar niet in het voorstel van de KNVB was opgenomen :

De huidige 1e helft van het seizoen wordt tot medio april uitgespeeld. Alle clubs hebben elkaar dan 1x ontmoet. Op basis van die (eind-)stand, wordt daarna de divisie of klasse gespitst in 2 poules. De nr. 1 is wel periodekampioen P1.
De bovenste helft van die eindstand speelt vanaf medio april de onderlinge returns voor de strijd om de titel/promotie.  P2 en P3 zijn voor de nr. 2 en 3 in deze eindstand. Indien nodig gaat vervangende P1 naar de nr 4.
De onderste helft spelen onderling voor handhaving. Laatste 2 degraderen en de 2 teams daarboven spelen nacompetitie.

In de nieuwe poules worden alleen de onderlinge resultaten meegenomen en speelt men de returns voor het bepalen van de echte eindstand. Iedereen heeft dan aan het slot uit- en thuis tegen elkaar gespeeld.
De overige gespeelde wedstrijden tegen teams uit de andere poule waren alleen bepalend voor de eindstand in de 1e fase.

Dat betekent voor de 2e en 3e divisie dat er nog 11 rondes (+ inhaal). gespeeld moeten worden. Na de herindeling zijn er nog 8 speelrondes nodig

Voor de hoofdklassen moeten nog 9 speelrondes (+inhaal) gespeeld worden om een tussenstand te bepalen. Daarna in de 2 nieuwe poules nog 7 duels voor de prijzen of handhaving.

Dezelfde methodiek kan worden toegepast op de districten (klasse 1-2-3). Na de resterende 9 speelrondes, volgen dan in de poules nog 6 wedstrijden en mogelijk nacompetitie.
Voordeel is dat de resultaten van de reeds gespeelde wedstrijden in ieder geval tot aan de herindeling meetellen en ook van belang kunnen zijn voor het vervolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten