zondag 25 augustus 2013

Zondag 25 augustus 2013

Westlands nieuws


Bryan Janssen verdedigt dit seizoen bij de A1 van Sparta het doel. De lange keeper uit Hoek van Holland is inmiddels aanvoerder geworden bij de hoogte jeugd op Spangen. Afgelopen zaterdag stond hij onder de lat in de bekerwedstrijden tegen FC Den Bosch A1. Helaas werd er wel met 4-3 verloren.

Op de site van Voetbal op zaterdag staat een verslag Aad v.d. Graaf over de 1e overwinning van Excelsior M. in de topklasse.
MAASSLUIS - In het voetbal is het de bedoeling de tegenstander te verrassen, maar zo af en toe komt het ook wel voor dat een ploeg zichzelf onverwachts treft. Neem Excelsior Maassluis, debutant in de topklasse, die het kunstje uithaalde door Spakenburg met lege handen (1-0) terug naar huis te sturen.

Maar was het wel zo'n verrassing? Wie nog even het verloop van het afgelopen seizoen voor de geest haalt, zal misschien wel helemaal niet zo hebben opgekeken van de uitslag. Spakenburg verliest, het was aan de orde van de dag en paste die 1-0 niet naadloos in het rijtje 'nullen' van de voorgaande competitie? Aan de andere kant, er staat dit seizoen een vrijwel geheel vernieuwd Spakenburg op het veld. Johan de Kock begon met een basiself, waarin welgeteld één man ook vorig seizoen het Spakenburg shirt om de schouders had, de centraal in het team geposteerde Hayri Pinarci. Kortom de verwachtingen waren hoog, maar het was ook niet zo dat overdreven veel supporters de moeite hadden genomen naar de Waterweg te komen om hun favoriete ploeg te steunen. Was het een voorgevoel?
Vertegenwoordigers van de regionale en lokale media waren wel alomaanwezig. De vrijwilliger in de persruimte die vooraf de opstellingen moest uitdelen, werd het af en toe te veel: komt u ook al uit Spakenburg? Kortom, alle ogen waren gericht op 'hun' Spakenburg, dat helaas weinig liet zien op de beginfase na. De 'blauwen', gehuld in het all-black van het uittenue, vlogen voortvarend uit de startblokken. Mark de Loor bleek een actief baasje vanaf het middenveld en in een mum van tijd kreeg Kees Tol een niet te missen kans voor zijn voeten. Doelman Jesper Leerdam ging er echter nuttig voor liggen en verprutst was de mega-mogelijkheid voor de topscorer die er vorig seizoen 26 inlegde voor Noordwijk.

Na negentig minuten bleek het de enige serieuze kans geweest te zijn voor Spakenburg om een doelpunt te maken. Het werd in rap tempo armoe troef binnen de lijnen met de formatie van De Kock. Opkomende backs (Edwin Dekkers en Adil Mahadadi) waren niet of nauwelijks te bewonderen en alles wat de middenvelders Nick Tol, Dominique Scholten, De Loor en Pinarci droegen, niet het elftal, maar de loden last van het moeten presteren. De kramp was zichtbaar, voelbaar bijna. Van het in stelling brengen van topschutter Tol kwam hoegenaamd niets meer terecht en ook Salim Amerzgiou als tweede puntspeler speelde bij voorkeur verstoppertje met zichzelf en zijn ploeterende ploeggenoten. En later in de tweede helft met de ingevallen spits Maurice van der Wilt werd het er niet beter op, integendeel. Het was fanatasieloos, krachteloos, in feite waardeloos. En als klap de vuurpijl zal er toch met angst en beven gekeken zijn naar het centrale verdedigingsduo achterin. Rico Wolven en Niek Ripson waren bijna twee koppen kleiner dan centrumspits Kevin Vink die zij tegenspel moesten bieden. Wat als er eens een goede voorzet van de flanken zou komen?
Dat gebeurde zo'n zes minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd. Invaller Richal Leitoe forceerde met zijn loopactie een hoekschop, Bryan van der Laan ontfermde zich over die taak en legde zijn trap hard en zuiver op het hoofd van Vink. "Voor rust deed ik bij een gelegenheid een stap te ver naar voren, nu deed ik juist een paar stapjes terug", verklapte de matchwinner even later zijn aanpak bij de onhoudbare kopbal. Het doelpunt viel in een fase waarin de thuisclub alle denkbare schroom die hoort bij een debuut in de topklasse van zich af had gespeeld. Successievelijk liet de ploeg van Cesco Agterberg de bravouremeter steeds verder uitslaan. Dat is wat de trainer zijn spelers ook voorhoudt. "Ze moeten het besef krijgen dat ze goed kunnen voetballen en natuurlijk moeten we gedoseerd spelen. Vorig seizoen hoofdklasse, de topklasse  is een ander verhaal. We zijn niet als gekken gaan aanvallen, want anders loop je in het mes."

Maar verdedigen op de eigen zestien deden de 'tricolores' ook allerminst. De twee spitsen van Spakenburg kregen niet meer dan drie mensen bij zich. Sefa Kurt speelde daarin een hoofdrol met zijn constante rugdekking die hij leverde. Kurt opereerde niet alleen foutloos maar ook overtredingloos dankzij zijn feilloze gevoel hoe een situatie in te schatten. Excelsior Massluis kreeg al voor rust meer grip op de gang van zaken op het middenveld en na de pauze werd die greep alleen maar sterker. Van der Laan (19) trok zich niets aan van zijn gerenommeerde tegenstrever Pinarci, die geen enkele rol speelde in de aanvalsopbouw van achteruit bij Spakenburg. En zo overvleugelde de ene jongeling de andere iets oudere (22) jongeling maar die wel een veel intensievere leerschool doorlopen heeft. Van der Laan wist de ogen op zich gericht van een klein groepje enthousiaste aanhangers van zijn vorige club Wie de budgetten die beide clubs tot hun beschikking hebben naast elkaar legt, won Klein Duimpje Excelsior Maassluis van de reus Spakenburg. Maar geld is niet zaligmakend, bleek maar weer eens. Het gaat erom wie in teamverband kan opereren. En dat ging de eigen kweek van Excelsior, toch nog altijd de meerderheid van het elftal met onder meer Kurt, Niels Redert en Vink (de as van het team), beter af dan de willekeurig bij elkaar gehaalde voetballers die voor het eerst in serieus competitieverband de capaciteiten moesten vertonen waarvoor ze zijn gecontracteerd. Bijna twee elftallen aan nieuwe spelers sleepte de technische commissie de blauwe burcht binnen. Als het slecht gaat, dan halen we nieuw, dat is zo'n beetje het motto. Dat beleid heeft overigens wel consequenties voor Sven Taberima. De 28-jarige doelman, jarenlang onbetwist de eerste keeper, is naar het tweede plan verwezen. Barry Ditewig (net als Scholten ex-Achilles'29), 35 jaar oud en op die leeftijd natuurlijk niet gehaald om op de bank gezet te worden, speelt nu eerste viool onder de lat.

De Kock is niet te benijden. Die moet het allemaal maar managen en zo snel mogelijk ploegverbanden zien te smeden. De trainer kreeg dan ook - een beetje logisch - de vraag voorgelegd met welk elftal hij zaterdag gaat aantreden. "Het is niet de bedoeling om met vijf andere spelers te beginnen", luide het antwoord en dat antwoord was ook wel logisch. Als je nu meteen al weer de ploeg uit elkaar pluist, kan de puzzel van voren af aan beginnen. Voor Agterberg ligt de situatie anders, maar ook een stuk minder zwaar dan bij zijn collega De Kock. Daar is niets te bespeuren van het heilige moeten. Nuchter blijven zal het devies zijn. En nuchter reageerde ook het thuispubliek, lichtelijk verbaasd wellicht, en dat slechts een bescheiden applausje produceerde toen de spelers uiteindelijk bij de zittribune het veld verlieten. Diezelfde spelers hadden wel na het laatste fluitsignaal een klein feestje gevierd op het veld. "Eerst maar eens genieten, maar maandag weer gewoon aan de slag", sprak de winnende trainer

De oefenwedstrijden


Hier het overzicht van wedstrijden die bij de redactie bekend zijn




zondag 25 augustus
Den Hoorn Wilhelmus is vrijdag al gespeeld. Wilhemus won met 3-1
Verburch HVV




Overig nieuws


De druk op Feyenoord (VILHENA) neemt toe. De Rotterdammers hebben de laatste 4 officiële wedstrijden verloren, Het publiek in de Kuip heeft veel geduld, maar een nederlaag tegen NAC (MAATSEN), kan het team van Koeman echt niet meer gebruiken. De club uit Breda heeft inmiddels al 1 punt vergaard in 3 competitiewedstrijden.

DE WERELD OP ZIJN KOP
>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten