maandag 28 september 2015

Dijkhuizen geschokt door ontslag bij Brentford FC


Uit het Algemeen Dagblad

Het was een kans die hij niet kon laten liggen. Met Brentford FC kreeg
voormalig Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen een kans om zich als trainer in de Championship te laten zien. In Engeland, het beloofde land. Ook voor hem. En bij een club bovendien, die voorbij de waan van de dag leek te kijken. ,,Dat dachten we wel ja. Maar dat blijkt toch niet zo te zijn," zegt hij nu, enkele maanden na zijn aanstelling gedesillusioneerd. Maandagochtend werden hij en zijn assistent Roy Hendriksen op staande voet ontslagen.

Marinus Dijkhuizen als coach van Brentford .
,,Ik ben geschokt. Zondagavond kregen we een bericht dat we ons maandag om 8 uur op de club moesten melden. Dan weet je al wel hoe laat het is. Het was heel heftig. Ik mocht niet eens meer afscheid nemen van mijn spelers. Ik moest mijn spullen pakken en vertrekken. Mijn aanvoerders hebben me nog wel gebeld. Ook zij waren geschokt. De klik met de spelers was goed. En die met de supporters ook. We hadden het moeilijk, maar iedereen begreep dat, gezien alle blessures en de spelers die waren vertrokken. En de laatste weken ging het juist wat beter. Het was een eenzijdige beslissing van bovenaf."
In acht wedstrijden won Dijkhuizen tweemaal met Brentford. Hij verloor vier keer. De club incasseerde bovendien in het toernooi om de League Cup een ontluisterende nederlaag tegen het bescheiden Oxford United (0-4). De Londense club staat op de 19de plaats in de Championship. Spijt van zijn beslissing heeft hij niet. ,,In de eerste wedstrijd kwamen we thuis in de absolute slotfase terug van 0-2 naar 2-2. Alleen die wedstrijd was deze stap al waard. En gelukkig volgden er nog meer wedstrijden."
Moneyball
De visie van Brentford is gebaseerd op cijfers en statistieken, geïnspireerd door het Amerikaanse 'Moneyball-principe'. De Engelse club kwam eerder dit jaar bij Dijkhuizen uit vanwege diens opvallend stijgende lijn qua prestaties. De oud-profvoetballer ging in januari 2014, na enkele succesvolle jaren als amateurtrainer, aan de slag bij Excelsior. Hij leidde de Kralingers via de play-offs naar de Eredivisie. Daar handhaafde Excelsior zich afgelopen seizoen. Brentford kwam in de zoektocht naar een nieuwe trainer op basis van al die cijfertjes uit bij Dijkhuizen.
Dijkhuizen wordt bij Brentford opgevolgd door Lee Carsley. De oud-prof van onder meer Derby County, Everton en Birmingham City werkte al voor de jeugdopleiding van Brentford. Hij werd aangesteld tot het einde van het seizoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten