zondag 14 juli 2013

Zondag 14 juli 2013


Westlands nieuws

Sparta speelde tijdens het trainingskamp een oefenwedstrijd tegen Cambuur. Er werd in Limburg met 2-0 verloren (rust 0-0). Johan Voskamp kreeg 70 minuten speeltijd. Doelman Kortsmit mocht de 2e helft aan de bak.

Dalian Maatsen kwam in het laatste deel van de wedstrijd van NAC bij Madese Boys ook weer in actie. De club uit Breda won met 9-0

Excelsior R. speelde vorig seizoen nauwelijks een rol van betekenis in de 1e divisie. Voor "nieuwe trainer" John Dahl Tomasson zal er veel aangelegen zijn om dit seizoen beter te presteren.  Tegen promovendus Goahead E. kwam dat nog niet uit de verf. Er werd zaterdag met 4-1 verloren. Jeff Stans speelde met nummer 8. de gehele wedstrijd Janga (nr. 14) stond in de basis en werd na 70 minuten gewisseld. Er zal


Overig opmerkelijk nieuws
De voetbalsport kan eerlijker, attractiever en sneller, maar daar is wel aanpassing van de spelregels voor nodig. Dat vinden de initiatiefnemers van de Avant Garde Cup. Tijdens het onlangs georganiseerde toernooi werd volop geëxperimenteerd met nieuwe regels die conservatieve bestuurders wellicht wakker zullen schudden.

Buitenspeldoelpunten in beslissende fases van de Champions League, geweld op amateur-velden, arbitrale blunders; voor een belangrijk deel zijn ze terug te voeren op lastig te hanteren spelregels. Dat is althans de mening van Teun Meurs, speler van het Amsterdamse DVVA en een van drijvende krachten achter voetbalblog Voetblah. Samen met zijn club zette hij eind juni de Avant Garde Cup op poten om vijf nieuwe spelregels uit te proberen.

KNVB haakt af
Oorspronkelijk zouden de wedstrijden tussen DVVA, Swift en Noordwijk onder leiding staan van een KNVB-scheidsrechter, maar de bond zag uiteindelijk af van medewerking. “Het onderstreept eens te meer dat dit soort initiatieven nodig zijn, want verandering komt kennelijk niet van bovenaf”, zegt Meurs. “Tekenend is dat ze ons initiatief zeggen toe te juichen, maar vanwege de FIFA geen actieve bijdrage kunnen leveren aan de Avant Garde Cup.”

Meurs vindt het een gemiste kans, want de spelregels in het voetbal zouden best eens tegen het licht gehouden mogen worden. “Kijk naar hockey. Die sport is volop in ontwikkeling. Er zijn aanzienlijk minder arbitrale fouten en het spel is veel sneller.” Aan de hand van jarenlange ervaring in het voetbal en met de blik gericht op hockey, kwam de organisatie in samenspraak met topscheidsrechters en trainers tot vijf spelregels die op het toernooi een introductie verdienden.

Geen tijd om te mopperen
Zo werd er doorlopend gewisseld, gespeeld onder leiding van twee scheidsrechters en ging een gele kaart gepaard met een tijdstraf van vijf of tien minuten. Voor de klassieke ingooi was geen plaats; wel voor een kick in of dribble in. Na een overtreding volgde niet automatisch een vrije trap, maar kon een speler ook kiezen voor de self pass, een regel waar Meurs veel in ziet. “Een overtreding is nu vaak een gelegenheid om uitgebreid te gaan zeiken op de scheids. Dat komt de sfeer op het veld niet bepaald ten goede. Bij een self pass kan de speler er voor kiezen het spel direct voor te zetten. Tegenstanders moeten dus veel sneller reageren en op hun positie letten. Er is geen tijd meer om de scheids onder vuur te nemen.”

Na afloop van het toernooi vond onder leiding van Eredivisielive-presentator Bas van Veenendaal een evaluatie plaats met de deelnemers, scheidsrechters en journalisten. Op basis van videoanalyse konden zij met eigen ogen beoordelen of het spel er op vooruit gegaan was.

Praktische bezwaren
Conclusie is dat een aantal maatregelen beslist bijdraagt aan een eerlijker, sneller en aantrekkelijker wedstrijdverloop. Alleen het doorlopend wisselen en de tijdstraf konden niet op veel enthousiasme rekenen. Daarnaast zijn er praktische bezwaren aan te voeren, want ook Meurs moet erkennen dat het niet eenvoudig zal zijn twee scheidsrechters te vinden om wedstrijden in het amateurvoetbal te fluiten. “Ik weet dat het voor veel clubs nu al lastig is om ieder weekend voldoende mensen bereid te vinden. Toch zie ik er wel toekomst in, want het is veel leuker om met z’n tweeën een wedstrijd te fluiten en de verantwoordelijkheden te kunnen delen.”

Blijft de vraag over waarom de belangrijke buitenspelregel tijdens de Avant Garde Cup buiten schot gebleven is. Volgens Meurs zou die maatregel te ingrijpend zijn. “Het afschaffen van buitenspel betekent een fundamentele verandering van het spel. Met als geval dat de andere spelregels erbij in het niet zouden vallen.” Met dit toernooi wilden we juist laten zien, dat ook kleine aanpassingen al een positief effect op het voetbal kunnen hebben.”

Horten en stoten
Meurs hoopt dat de Avant Garde Cup geen eenmalig evenement zal zijn. Er is al een plan voor een vriendschappelijke en meer officiële wedstrijd volgend jaar. Enig obstakel is dat daar toestemming voor nodig is van een instantie die er goedkeuring aan verleend. “De KNVB zal daar over moeten nadenken. Het zou mooi zijn als de conservatieve voetbalwereld in beweging komt, al zal dat met horten en stoten gaan en zullen er nog heel wat experimenten moeten volgen.”

Voor meer informatie: avantgardecup.wordpress.com

BRON: http://www.sportknowhowxl.nl/nieuwsberichten/8250

EK Dames

18:00 uur Nederland - Noorwegen live bij de NOS TV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten