zaterdag 30 mei 2015

Verenigingsraad KNVB kiest voor nieuwe opzet hoofdklassen


Van de site van de bond
De verenigingsraad heeft zaterdag gekozen voor een nieuwe opzet in de Hoofdklasse.
Vanaf het seizoen 2016/’17 zijn er in de Hoofdklasse twee poules van zestien teams op zaterdag en zondag, als alternatief van de huidige drie poules van veertien teams op beide speeldagen.
Het voordeel hiervan is dat, met invoering van de nieuwe Landelijke divisie in het seizoen 2016/’17, de Hoofdklasse niet hoeft te worden opgevuld en de kwaliteit in de top van het amateurvoetbal gewaarborgd blijft.
POSITIEF UITGESPROKEN
Dit is iets waarover belangenverenigingen in het amateurvoetbal, Coöperatieve Vereniging Topklasse (CVT), Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH) en Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), zich in het voortraject positief hebben uitgesproken.
Bovendien zorgt de nieuwe structuur ervoor dat de doorstroming naar de Topklasse natuurlijker verloopt; de promoverende clubs komen nu immers uit twee poules in plaats van drie.
Het merendeel van de huidige 42 Hoofdklassers zal in de nieuwe opzet in de Top- of Hoofdklasse uitkomen. Voor de overige teams zal er via de nacompetitie gefaseerd een degradatie plaatsvinden van vier extra teams per speeldag.
De nieuwe competitieopzet en hierdoor een sportief sterkere Hoofdklasse is iets waar het gehele Nederlandse voetbal baat bij heeft.
BEGROTING EN BELEIDSAGENDA
Op de vergadering van zaterdag is tevens de beleidsagenda 2015/2016 besproken, waarin de concrete activiteiten voor het komend seizoen zijn verwerkt.
Speerpunten in het beleid zijn de verdere ontwikkeling van het voetbal in Nederland, met in het bijzonder de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal, het intensiveren van verenigingsondersteuning en het investeren in onderzoek, innovatie en kennisdeling ter verbetering van het voetbal.
Verder heeft de verenigingsraad ingestemd met de begroting amateurvoetbal 2015/2016. In aanvulling op deze begroting is er op de vergadering een overzicht gegeven van de financiële ontwikkelingen van de sectie amateurvoetbal.
Mede door de hervormingen binnen het amateurvoetbal in de afgelopen periode is het vooruitzicht dat de sectie amateurvoetbal de komende jaren terugkeert naar een gezonde financiële balans en dat het weerstandsvermogen in 2018 volledig is aangesterkt.
BESLUITVORMING LEDENRAADMODEL
In samenspraak met leden uit de verenigingsraad is besloten de besluitvorming rond de implementatie van het nieuwe ledenraadmodel op een extra vergadering nader te bespreken.
Op deze vergadering, die voor september 2015 op de planning staat, zal de exacte invulling van de ledenraad en de hoeveelheid verenigingen die zij gaan vertegenwoordigen worden bepaald.
ACHTERGROND
Op 20 september 2014 is er door de verenigingsraad gekozen voor een ledenraadmodel. De bestuurlijke structuur van de sectie amateurvoetbal bestaat hierdoor achtereenvolgens uit de voetbalverenigingen, een ledenraad, een raad van toezicht en een directie.
De ledenraad is de afvaardiging van de verenigingen en is daarmee een belangrijk orgaan in de structuur van het amateurvoetbal. Het streven is dat de ledenraad een afspiegeling wordt van de verenigingen, en spreekt namens heel voetballend Nederland.
SPELREGELBEWIJS VERPLICHT
Vanaf volgend seizoen is het verplicht gesteld voor spelende leden om in het bezit te zijn van een spelregelbewijs. Spelers uit het geboortejaar 1999 moeten vanaf volgend seizoen hun spelregelbewijs halen. Spelers uit het geboortejaar 1998 hebben afgelopen seizoen de tijd gehad om het spelregelbewijs te halen en zijn in het seizoen 2015/’16 alleen speelgerechtigd als het bewijs is behaald.
Op dit moment heeft 83 procent van de spelers het spelregelbewijs gehaald of zit in de afrondende fase. De overige 17% van deze voetballers wordt via verenigingen nog eens aangespoord hiermee aan de slag te gaan.
Het initiatief om een spelregelbewijs in te voeren voor jeugdspelers in Nederland zorgt ervoor dat voetballers van jongs af aan vertrouwd raken met de spelregels. Kennis van de spelregels geeft hen meer inzicht in en begrip voor beslissingen van scheidsrechters.
Door oefentoetsen aan te bieden op een gebruiksvriendelijke website en de inschrijving laagdrempelig te houden is het voor iedereen mogelijk om het spelregelbewijs te behalen. Spelers kunnen hun spelregelbewijs halen onder begeleiding van de voetbalverengingen waar de speler staat ingeschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten